Video | Westfriese Woonzorgpact

Zeven gemeenten, woningcorporaties en zorg- en welzijnsorganisaties in West-Friesland slaan de handen ineen om op een effectieve wijze langer thuis wonen voor kwetsbare ouderen te blijven realiseren. De concrete afspraken hiervoor zijn vastgelegd in het Westfries WoonZorgPact (WFWZP), waarbij een essentieel aspect van de aanpak de ontwikkeling van nieuwe, passende woonvormen voor ouderen betreft. Deze gezamenlijke inspanningen worden gestimuleerd door zorgverzekeraar/zorgkantoor VGZ, en betreffen een gezamenlijk initiatief van de zeven gemeenten van Regio Westfriesland, zorg- en welzijnsorganisaties, woningcorporaties, huisartsen en het burgerinitiatief Zorg Zoals de Westfries het Wil.

 

De aanpak van het WFWZP omvat drie cruciale elementen. Ten eerste streeft het ernaar bewoners van 60 jaar en ouder bewust te maken van de veranderende omstandigheden rond gezond oud worden. Het aantal beschikbare huisartsen neemt af, en de toegang tot een plek in een verpleeghuis wordt steeds uitdagender. Door deze groep inwoners goed te informeren, wordt hen de mogelijkheid geboden zich tijdig voor te bereiden op hun toekomstige woonsituatie.

 

Ten tweede brengt het WFWZP in kaart op welke wijze ouderen met diverse initiatieven langer thuis kunnen blijven wonen. Hierbij wordt gedacht aan het opzetten van ondersteunende netwerken rondom de inwoner, waarop zij kunnen terugvallen en waar zij hun hulpvragen kunnen uiten.

 

Als laatste richt het pact zich op de ontwikkeling van nieuwe woonvormen die ouderen in staat stellen om langer thuis te wonen. Vaak voldoet de eigen woning niet aan de eisen voor het verlenen van (intensieve) zorg, of bevindt deze zich niet in een geschikte omgeving.

Media
  • Carolien de Wit

    Carolien foto
    “Toen ik nog in de ouderenzorg werkte was ik vanuit mijn rol als bestuurssecretaris graag bezig met vernieuwende woonzorgconcepten. Eén van de mooiste projecten waar ik toen aan heb mogen bijdragen was 't Landleven: een kleinschalige woonzorglocatie in boerderijstijl voor bewoners met een psychogeriatrisch ziektebeeld. Wat ik daar vooral van geleerd heb is dat we met een gedeelde droom, (bestuurlijk) lef, ondernemingslust en creativiteit samen tot de prachtigste (woon)zorgconcepten kunnen komen. De maatschappij verandert en de ouderenzorg van morgen vraagt om vernieuwende concepten en initiatieven.”

    “Ik werk al vanaf het begin van mijn loopbaan in de gezondheidszorg; in diverse organisaties en in diverse rollen waarvan de laatste 10 jaar als project- en innovatiemanager en bestuurssecretaris. Binnen het aanjaagteam tref ik collega's met verschillende achtergronden en samen hebben we contacten in het hele land. Dat maakt dat ik dagelijks bijleer, vele mooie voorbeelden uit het hele land ontdek en dat we samen tot nieuwe inzichten komen die we graag delen met de mensen met wie we werken. Ik help je graag om een goed idee handen en voeten te geven en om mensen te enthousiasmeren en te verbinden aan een gezamenlijke opgave. En natuurlijk wil ik alle goede voorbeelden die ik tegenkom met je delen.”
  • Simone Visser-Botman

    Wethouder sociaal domein gemeente Drechterland