
De woningbouwopgave in Nederland is groot: ieder jaar moeten er 100.000 woningen bijkomen, waarvan twee derde betaalbaar en 30% sociale huurwoningen. Daarom ligt er nu het wetsvoorstel ‘Versterking regie volkshuisvesting’ (Wvrv). Dat moet ervoor zorgen dat lokale overheden meer invloed hebben op hoeveel, waar en voor wie er gebouwd wordt. Dankzij dit wetsvoorstel kunnen er straks, met meer regie en meer tempo, meer betaalbare woningen worden gebouwd.
Om bij alle voorbereidingen op de wet te ondersteunen, organiseerde het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) in mei en juni 2025 vijf bijeenkomsten verspreid over het hele land (Assen, Eindhoven, Amersfoort, Middelburg en Leiden). Tijdens deze bijeenkomsten waren er plenaire sessies en verschillende workshops. Het Aanjaagteam Wonen Welzijn Zorg voor Ouderen nam de workshop ‘Van bod naar plot: programmering ouderenhuisvesting’ voor zijn rekening.
Onze adviseurs Edwin Prins en Dennis Bouwman verzorgden de workshop in Eindhoven op 15 mei. Eerst vertelde Edwin over het belang van de woonprogrammering en welke tools hiervoor gebruikt kunnen worden. Vervolgens gingen de deelnemers met de hulp van Edwin en Dennis met echte wijkkaarten aan de slag; van inventarisatie van beschikbare locaties en woningvoorraad naar concrete programmeringsvoorstellen voor specifieke plekken.
Wat zijn de belangrijkste conclusies en take-homemessages?
- Van abstract naar concreet werkt – maar vraagt lef
Door letterlijk boven een kaart te werken en locaties aan te wijzen, wordt de programmering van ouderenhuisvesting veel tastbaarder. Deelnemers gingen van algemene ambities als “meer zorgzame wijken” naar concrete vragen als “in welke wijk willen we nieuwbouw voor ouderen realiseren?” en “waar in de gemeente zijn de beste locaties voor zorgzame wijken?” Het vraagt echter wel lef om van vage intenties naar harde keuzes te gaan. - Samenwerking begint bij gedeeld beeld en gemeenschappelijke taal
Wanneer verschillende partijen (gemeenten, woningcorporaties, zorgorganisaties) samen naar dezelfde kaart kijken, ontstaat er sneller een gemeenschappelijk begrip van kansen en knelpunten in de wijk. Maar net zo belangrijk: ze gaan dezelfde taal spreken. De corporatie heeft het niet meer over “portefeuillebeleid” maar over “die flat daar”, de gemeente niet over “ruimtelijke ordening” maar over “die lege kavel naast de supermarkt”. - Vroeg beginnen loont
De transitie van “bod” (wat hebben de woondealregio's aangeboden als woningbouwbehoefte?) naar “plot” (waar en hoe gaan we dit realiseren?) vraagt om een duidelijke werkwijze. Onze aanpak toont dat je met simpele tools als kaarten en een gestructureerd gesprek al grote stappen kunt zetten, mits alle partijen tegelijk aan tafel zitten en bereid zijn concrete afspraken te maken. Je kunt eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen met samen boven de kaart hangen.
Dennis en Edwin kijken terug op een leerzame en interactieve dag en bedanken alle deelnemers voor hun bijdrage en enthousiasme. Op naar een volgende inspirerende bijeenkomst!
