Routekaart 3

De rol van communicatie en media bij doorstroming

Een vraag die speelt bij veel ouderen is of hun huidige woning geschikt is om in te blijven wonen als zij straks (meer) hulp of zorg nodig hebben. Het nadenken over de mogelijkheden begint met bewustwording. Communicatie en media kunnen hier een rol in spelen. Door middel van gerichte informatie en voorlichting kunnen ouderen zich bewust worden van de voordelen van een andere woning die voorziet in een (toekomstige) behoefte aan hulp of zorg.

Suggesties en aandachtspunten

Lees meer
  • Om bewonersinitiatieven te stimuleren, kan je gebruikmaken van informatiecampagnes op sociale media, lokale websites en nieuwsbronnen om op die manier best practices te delen. Lokale media zoals kranten, radio en tv kunnen bewonersinitiatieven in de schijnwerpers zetten, terwijl nieuwsbrieven en e-mailcampagnes relevante updates en kansen bieden.     
  • Laat bekende ouderen – bijvoorbeeld prominente stadsgenoten of bekende Nederlanders – hun ervaringen delen over de verhuizing naar een meer passende woning. Wat waren hun motieven? Hoe hebben ze de overstap aangepakt en wat heeft het hen opgeleverd? Zulke persoonlijke verhalen kunnen anderen inspireren om ook de stap te zetten: goed voorbeeld doet volgen.
  • Maak als (aanstaande) ouderen gebruik van bijvoorbeeld gespreksstarters of een woontest. Ouderenorganisaties en welzijnsorganisaties kunnen deze tools actief aanbieden om met (aanstaande) ouderen het gesprek aan te gaan over verhuizen.
  • Betrek toekomstige ouderen vanaf het begin bij de ontwikkeling van nieuwe wooninitiatieven. Dat begint al bij het ontwerp. Het zorgt ervoor dat toekomstige bewoners meedenken over het ontwerp van de woning zelf, maar ook over hoe de fysieke ruimte voor ontmoeting er uit moet zien. Deze betrokkenheid draagt ook bij aan onderlinge binding en saamhorigheid tussen de aanstaande bewoners.
  • Ondersteun vanuit gemeenten, ontwikkelaars en financiers bewonersinitiatieven gericht op gezamenlijk wonen. Een gemeentelijk afwegingskader helpt om te bepalen of een woningbouwlocatie ruimte kan bieden voor collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Ook ontwikkelaars kunnen CPO’s ondersteunen bij het doorlopen van de ruimtelijke procedures. 
  • Start als gemeente en woningcorporaties kleinschalig met gezamenlijke doorstroommaatregelen en leer van voorbeelden. In Amersfoort hebben De Alliantie, Portaal en Omnia Wonen, samen met de gemeente, een gezamenlijk pakket van doorstroommaatregelen ontwikkeld om verhuizingen te bevorderen. Door korte lijnen, regelmatige overleggen en casusbesprekingen konden zij gezamenlijk oplossingen vinden voor knelpunten.