Routekaart 4

Ondersteuning van ouderen bij het verhuisproces

Het is belangrijk om de drempel voor een verhuizing te verlagen en ouderen gedurende het verhuisproces te ondersteunen. Van de zoektocht naar een geschikte woning tot en met de daadwerkelijke verhuizing.

Suggesties en aandachtspunten

Lees meer
  • Het is aan gemeenten en woningcorporaties om een wooncoach aan te stellen die oudere huurders begeleidt in hun zoektocht naar een passende woning. Ook voor oudere woningzoekenden in de middenhuur, vrije sector en de koopmarkt is een wooncoach een waardevolle ondersteuning. Belangrijk daarbij is dat een wooncoach integraal kan kijken naar wat de beste oplossing is voor de betreffende persoon, ongeacht of die zich bevindt in de sociale huur, middenhuur of koopmarkt.
  • Organiseer kennismakingsbezoeken voor ouderen naar geschikte ouderenwoningen of geef ze de mogelijkheid om te proefwonen. Dit helpt hen een realistisch beeld te krijgen van de woonmogelijkheden en verlaagt de drempel om een volgende stap te zetten. Een informele en persoonlijke ervaring werkt vaak beter dan alleen brochures of voorlichtingsbijeenkomsten.
  • Pas als woningcorporaties huurgewenning (huurkorting) toe voor een oudere die verhuist. Denk hierbij aan het meenemen van de huidige huurlasten, of een maximale stijging van €50.  Het is hierbij belangrijk om als woningcorporatie helder te communiceren over de daadwerkelijke maandelijkse lasten van een nieuwe woning. Hier hebben ouderen in sociale huurwoningen vaak weinig zicht op.
  • De verhuiskostenvergoeding, die vaak al is opgenomen in de Wmo-verordening, kan benut worden als financiële steun voor mensen die verhuizen naar een woning die de inzet van professionele zorg beperkt. Het kan interessant zijn om de reikwijdte van de vergoeding te verbreden door bijvoorbeeld de verhuiskostenvergoeding preventief toe te kennen. Dit betekent zonder dat er sprake is van een acute medische noodzaak. Dit kan bijdragen aan passende woonoplossingen.
  • Ouderen hebben baat bij ondersteuning bij praktische zaken zoals opruimen of de  administratieve afhandeling. Websites zoals Nextdoor, Werkspot of NLvoorelkaar kunnen helpen bij het vinden van vrijwilligers die tegen geen of beperkte kosten kunnen helpen met sjouwen en klussen. Een andere optie is om gratis aanpassingen te laten doen aan de woning (‘betalen in natura’) of een voucher te geven voor een verhuisbedrijf, meubelzaak of bouwmarkt.
  • Woningcorporaties en welzijnsorganisaties kunnen ouderen actief betrekken bij woon- en verhuisvraagstukken. Dit betekent niet alleen individuele gesprekken aan de keukentafel, maar ook participatie bij nieuwbouwprojecten in de buurt. Wat hebben ouderen nodig om te verhuizen? Welke woonvormen en voorzieningen zijn wenselijk?
  • Er bestaat geen ‘golden bullit': effectieve doorstroming vereist een combinatie van maatregelen, zoals begeleiding bij verhuizing, huurgewenning en financiële ondersteuning. Ga vooral in gesprek met ouderen en blijf hen informeren.